Ugrás a fő tartalomra

Vajdaság - Bácska, Doroszló

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni! Olvassátok át az alábbi instrukciókat!

Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak!

-A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra.
-A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok.
-Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk lapot.
-Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk.
-Jó munkát kívánunk! :)

Vajdaság
A Vajdaság Szerbia északi, Magyarországgal határos, részben magyarok által lakott területe. A tartomány etnikai összetétele rendkívül változatos: több mint 25 különböző etnikai csoport teszi ki a régió lakosságának egyharmadát. Vajdaságnak hat hivatalos nyelve van, amely tükrözi a vidék sokszínű etnikai és nyelvi összetételét, valamint gazdag kulturális hagyományait. A vajdasági magyarság száma a 2002-es népszámlálás adatai alapján 251 136 fő (13%).


Bácska
Bácska Az Alföldön, a Duna–Tisza közének déli részén terül el. Területének 85%-a Szerbiához (Dél-Bácska), 14%-a Magyarországhoz (Észak-Bácska), 1%-a pedig Horvátországhoz tartozik.

Ételek
Ajvár

Csevap
Gyuvecs,  csevap, ajvár , a rác gulyás, a rác ponty, a rácos hús, a rác burgonya, rác gombóc, rác paprikás, rác saláta, a rác módra készített halak, húsok és más finomságok.

FELADAT: A tablet segítségével nézzetek utána, hogy miért fordulhat ennyiszer elő az ételek elnevezésében a rác kifejezés? Kik azok a rácok? 

Úrnapi körmenet Doroszlón
Doroszló falu  a Vajdaságban, a Nyugat-bácskai körzetben található. Úrnapja a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökre eső ünnep. Dologtiltó nap volt. Általános szokás a körmenet és a sok virágdísz.  A körmenetre a községi elöljárók is kivonultak. Élükön a bíró haladt, aki kezében égő, nagy húsvéti gyertyát tartott. A kisleánykák az oltáriszentség előtt haladtak és menet közben virágokat meg rózsaszirmokat hintettek a pap lába elé. A pap két kézre fogta és a szeme magasságában hordozta az oltári szentséget. A férfiak a menet két oldalán, a nők meg a gyerekek középen haladtak. Amerre az oltáriszentség elhaladt, ott a körmenetben résztvevő asszonyok ágakat tördeltek, csokorba fogták és fűvel átkötötték. Az oltárkészítő asszonyok késsel darabokat vágtak a koszorúkból, virágfüzérekből és szétosztották. Az ünnep délutánján 10-12 éves gyerekek játszottak úrnapi körmenetet, valamely fiú rögtönözte a pap szerepét.

Játékok
Láncszakító
Két csapat egymással szemben áll láncba fogódzkodva, és felváltva próbálják egymás láncát elszakítani. Akinek sikerül, az a szakítás helyéről elvisz magával a saját csapatába egy játékost, esetleg a lánc kisebbik felét. Ha nem sikerül a szakítás, maga is bennmarad az ellenfél csapatában. Fiúk játéka főleg, de lányok is szívesen játszották.


Vajdasági népviselet (Doroszló)
A felső szoknyák anyaga a selyem és a bársony, illetve a  kasmír. Az igen keményített, fodrosra vasalt alsószoknyák, péntők száma idővel szaporodott, kettő-három-négy is előfordul. Alattuk van a szűkebb pendely. Mindezeknek az alsó szélét a 20. században szebbnél szebb fehér lyukhímzéssel, slingeléssel díszítették. Ugyancsak ez a díszítésmód jellemzi a nyakukban a gallért és a smízlit, valamint a mellrészt hosszában. A másik hímzett ruhadarab a nők köténye, virágmintákkal. A lányok a hajukat fonják, s hátul a fejükön szalaggal koszorúba kötik. Cipőjük a spanglis fekete cipő, s fehér harisnyát húznak a lábukra. A férfiak viselete már csak a színpadi táncokon jelenik meg. Régi kelléke a csizma, a nadrág, a szép pirosbársony mellény, de újabb az ingeken a sok hímzés, szalagdísz.

Doroszlói viselet
Doroszlói viselet
FELADAT: Nézzetek utána, milyen hímzett motívumok a legjellemzőbbek a doroszlói népviseletre! Milyen színűek ezek?

Tájszavak
allasszer – elektronikus autó indító
döce – duci, kövér
karikázni – biciklizni 
mafiás – mafiózó
slájfolni – csiszolni


Tánc
FELADAT: Keressetek az interneten a vajdasági népdalok jellemzőire! A plakátok bemutatásakor osszátok meg a talált jellemzőket a többiekkel! 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Palócföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni olvassátok át az alábbi instrukciókat! Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak! -A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra. -A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok. -Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk plusz lapot. -Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk. -Jó munkát kívánunk! :) Palócföld Palócföld Magyarország északkeleti részén elhelyezkedő néprajzi tájegység, ami magában foglalja a Cserhát és a Cserehát térségét, a Mátraalját és a Bükkséget. (Ezt a területet a térképen világoszöld színnel kerítettük körbe.) Ezen a területen kívül a Felföld déli régióit is Palócföldhöz sorolhatjuk, például a

Moldva, Moldova - Csángóföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni! Olvassátok át az alábbi instrukciókat! Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak! -A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra. -A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok. -Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk lapot. -Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk. -Jó munkát kívánunk! :) Moldva, Moldova A Keleti-Kárpátok és a Prut közé eső terület. Etelköz néven a Kárpát-medence előtt a magyarság utolsó hullámát alkotó besenyők és kunok szállásterülete, majd hűbéres román vajdaság és fejedelemség. Havasalfölddel (Munténia) együtt a mai Románia egyik alkotó állama. Moldva 13–14. sz.-tól folyamatos magyar lakos

Erdély - Székelyföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni! Olvassátok át az alábbi instrukciókat! Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak! -A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra. -A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok. -Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk lapot. -Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk. -Jó munkát kívánunk! :) Erdély Erdély nagy kiterjedésű földrajzi-történeti táj a Kárpát-medence DK-i részén a mai Romániában. A magyarok tartósan a 10. században az Alföldről kiindulva a Szamos, Sebes-Körös és Maros völgyein bevonulva szállták meg. Erről tanúskodik Erdély magyar neve is, mely a központi magyar tájszemlélethez igazodva, ’erdő e