Ugrás a fő tartalomra

Moldva, Moldova - Csángóföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni! Olvassátok át az alábbi instrukciókat!

Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak!

-A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra.
-A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok.
-Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk lapot.
-Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk.
-Jó munkát kívánunk! :)

Moldva, Moldova
A Keleti-Kárpátok és a Prut közé eső terület. Etelköz néven a Kárpát-medence előtt a magyarság utolsó hullámát alkotó besenyők és kunok szállásterülete, majd hűbéres román vajdaság és fejedelemség. Havasalfölddel (Munténia) együtt a mai Románia egyik alkotó állama. Moldva 13–14. sz.-tól folyamatos magyar lakossága a moldvai magyarok, más néven a csángók.

Csángók
A székelyektől különvált népcsoportok összefoglaló neve. A szó valószínűleg egy már elenyészett ’elvándorol’, ’elszakad’ jelentésű ige származéka. Csángóknak nevezik elsősorban a moldvai magyarokat. A moldvai magyarok első csoportjai többségükben É-Erdélyből valószínűleg az Árpád-korban (13–14. sz.) vándoroltak ki. A következő századokban gyarapodott a számuk. Uralkodói szívesen fogadták a kézművességben, szőlőművelésben és udvari szolgálatokban jártas magyarországi nemeseket és jobbágyokat. A földműveseknek kiváltságokat is biztosítottak. A ’csángó’ név általában gúnynévnek számít. Nem maguk a csángók, hanem a környezetükben vagy a távolabb lakó székelyek használják. A moldvai magyarok száma ma mintegy 40–50 000-re becsülhető. Szórványos telepeik a Dnyeszterig húzódtak. Ma legnagyobb csoportjuk a Keleti-Kárpátokban eredő, az Aranyos-Besztercébe futó kisebb völgyeiben él. Népi kultúrájuk az elmúlt századok folytonos székely kivándorlása miatt erős székely hatást mutat

Csángó népviselet
A csángó férfiviselet általában a moldvaihoz hasonló, de mind a posztó, mind a vászonnadrág szorosabban tapad a lábhoz, s hozzá fekete bakancsot hordanak. A lobogós ujjú és hímzett kézelős ing egyaránt megtalálható, fonákján varrott, cifrahímes, keskeny állógallérral. Télen fekete báránybőr kucsmát viselnek.
A csángó női viselet ugyancsak a moldvaira hasonlít. Vállfőhímes újabban ezt többszínű virágminta helyettesíti, csupán a szedésekben maradt meg a hagyományos díszítés. Az ingre és ingaljra derékban széles gyapjúövet tekernek, erre kerül a barnás-feketés színárnyalatú, mértéktartóan csíkozott "katrinca", amit hímes keskeny gyapjúövvel (bernyóc) szorítanak le derékon felül, mellen-gombolt csapóbundájukat színesen hímezik.


Ételek
Borscsleves
Túrós puliszka
Puliszka, borscs, füstölt disznóhús, Moldvában mondhatni ismeretlen a sütemények fogalma. A kelesztett tésztát ismerik, kalács vagy béles formájában sütik, nagyon ritkán, csakis ünnepek alkalmával.

FELADAT: A tablet segítségével keressetek egy jellegzetes Csángó étel receptjére. Előadás közben osszátok meg a többiekkel.

Húsvét Csángóföldön
Csángóföldön nem a húsvéti nyuszi hozza az ajándékot, és nem járnak locsolkodni a legények. Sőt: a gyermekek nem ismerik a húsvéti nyuszi fogalmát. Húsvétkor ugyanis Krisztus hozza a tojásokat – vallják. A moldvai gyerekek a tojáson kívül nem kapnak semmi más ajándékot az ünnepre. Nem igazán telik rá ugyanis. A szülők sok családban még az ünnepi húst is nehezen varázsolják az asztalra.
A bárányon és a tojáson kívül a moldvai csángók tipikus húsvéti eledele az oltott vagy közismert nevén kocsonya, a béles és a kalács. A néphit úgy tartja, hogy Szűz Mária a kezében tartott egy tojást, melyre Krisztus vére ráfolyt. Ezért Moldvában a tojást kizárólag pirosra festik. Szűz Mária tisztelete itt igen erős, a húsvéti körmenet alatt is róla szóló énekeket mondanak.

Játék, hangszer - Tilinka
A tilinka, vagy csilinka a moldvai magyarok különleges fúvós hangszere, amit tavasszal a fűzfaágak zöld kérgéből készítettek. A tilinka játszólyuk és dugó nélkül készül, a játékos nyelvét kissé a cső végébe dugva pótolja azt. A dallam a fúvás erősségétől függően megszólaló felhangokból áll össze.

Tájszavak

FELADAT: Milyen csángó szavakat ismertetek meg a videó alapján és azok mit jelentenek magyarul? Gyűjtsétek össze őket!  (Például mi a bodega?)

a füstön - a padláson
feteke - fekete 
grádics - lépcső
kalatyol - értelmetlenül, össze-vissza beszél
törnyüő – haszontalan



FELADAT: Milyen hangszereket láttok/hallotok a videóban? Gyűjtsétek össze?

Csángó táncok


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Palócföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni olvassátok át az alábbi instrukciókat! Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak! -A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra. -A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok. -Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk plusz lapot. -Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk. -Jó munkát kívánunk! :) Palócföld Palócföld Magyarország északkeleti részén elhelyezkedő néprajzi tájegység, ami magában foglalja a Cserhát és a Cserehát térségét, a Mátraalját és a Bükkséget. (Ezt a területet a térképen világoszöld színnel kerítettük körbe.) Ezen a területen kívül a Felföld déli régióit is Palócföldhöz sorolhatjuk, például a

Erdély - Székelyföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni! Olvassátok át az alábbi instrukciókat! Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak! -A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra. -A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok. -Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk lapot. -Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk. -Jó munkát kívánunk! :) Erdély Erdély nagy kiterjedésű földrajzi-történeti táj a Kárpát-medence DK-i részén a mai Romániában. A magyarok tartósan a 10. században az Alföldről kiindulva a Szamos, Sebes-Körös és Maros völgyein bevonulva szállták meg. Erről tanúskodik Erdély magyar neve is, mely a központi magyar tájszemlélethez igazodva, ’erdő e