Ugrás a fő tartalomra

Palócföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni olvassátok át az alábbi instrukciókat!

Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak!

-A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra.
-A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok.
-Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk plusz lapot.
-Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk.
-Jó munkát kívánunk! :)

Palócföld
Palócföld Magyarország északkeleti részén elhelyezkedő néprajzi tájegység, ami magában foglalja a Cserhát és a Cserehát térségét, a Mátraalját és a Bükkséget. (Ezt a területet a térképen világoszöld színnel kerítettük körbe.)

Ezen a területen kívül a Felföld déli régióit is Palócföldhöz sorolhatjuk, például a történelmi Magyarország N. Honthi vagy Gömör vármegyéinek egykori helyén. Ilyen területeket jelölnek a sötétzöld foltok a térképen.

A török hódoltság idején több falut is felégettek, 1700 után pedig a peremvidékeken élő palócok az ország délebbi és középső részeire vándoroltak. A következő csapás 1920-ban sújtotta a palócokat, amikor is június 4.-én a trianoni békeszerződés hatálybalépésével Palócföld északi részét elcsatolták Magyarországtól, ezek a területek azóta is Szlovákiához tartoznak.

Palócföld lakóit elsősorban a palócság-tudat és a közös folklór (népszokások, mondák, kultúra) kötik össze. További közös jellemzőjük még a sokáig megőrzött nagycsalád rendszer és az azt tükröző településszerkezet, a római katolikus vallás; mindközül a legismertebb megkülönböztető jegyük pedig a sajátságos palóc nyelvjárás.

A mostanára már csak 250-300 000 főre csökkent létszámű palócok származásával kapcsolatban máig sincsenek biztos ismereteink, eredeztetik őket a kabaroktól, a kunoktól, de a szlávoktól is. Létezik olyan vélemény is, mely szerint a palócok egyeredetűek a magyarokkal. Elnevezésük - a palóc - nem belső, hanem külső név, azaz nem ők hívták magukat így, mások nevezték el palócnak őket. A palóc szó feltehetőleg a szláv polovec vagy plavec szóból származik, amelyek jelentése "sápadt, fakó, sárga" és feltehetőleg a palócok bőríszínére utalhattak.

FELADAT: Ki vagy mi lehet az a markoláb? A tabletek segítségével nézzetek utána az interneten! A  plakát bemutatásakor ismertessétek a többiekkel, amit megtudtatok a markolábról!

Jellegzetes külsejük van a palóc házaknak, amelyeket fából készítettek, sárral tapasztottak és agyaggal, valamint mésszel fehérítettek. Egy ilyen kontyos tetejű, tipikus palóc házat ábrázol az alábbi fotó:



Nyelvjárás, tájszavak
A palócok magyar nyelven beszélnek, ám nyelvjárási sajátságuk, hogy az a hangot á-nak (alma = álmá), az á hangot ó-nak (anyám = ányóm) ejtik. Palóc tájszavak még például:

bablo = pamut
hideg iéttek = hideg étek, azaz kocsonya
siska = fánk
geduó = kiskecske (kecskegida)



Népviselet
Ami a viseletet illeti, a nők térdet is takaró szedett alsószoknyából hétköznap csak kettőt hordtak, és az asszonyok fejét díszítő főkötőn (más néven „menyecske”) sem volt rojt. Ünnepnapokon a 7-8 alsószoknya fölé színes, selyemből vagy kasmírból készült szoknyát vettek fel, elé pedig gazdagon hímzett fekete kötényt (lehetett ráncolt kötény, azaz klottkecele is) kötöttek. Mindezt gyolcs vagy csipke ingváll és színes rojtokkal díszített vállkendő egészítette ki. A fiatal lányok vrekocsba (varkocsba) kötötték a hajukat és pántlikát kötöttek bele, az asszonyok rojtos selyemkendőt hordtak, ami alatt gyöngyös főkötőt viseltek. Lábukon lakkos szárú csizmát, nyakukon galárist, öt-hat soros gyöngysort – hordtak.
A férfiak szűk fekete nadrágot, hímzett gyolcsinget és hímzéssel díszített posztó lajbit viseltek. Derekukra fekete, alul keskeny csíkban hímzett kötényt kötöttek, amit tarka szalaggal díszítettek. A lábukon csizmát, fejükön fekete pörge kalapot viseltek.





Játékok
A palócoknak leghíresebb és legkedveltebb játéka a mancsozás volt. Ennek során valaki feldobott a levegőbe egy erős gyökérből készült, labda nagyságú golyót (ez a Mancs), amit a többiek ütőkkel próbálnak meg eltalálni.

Ételek
FELADAT: A herőce jellegzetes palóc étel. De pontosan mi is ez? A tabletek segítségével nézzetek utána az interneten, hogy mi a herőce! Egy receptet is keressetek hozzá, amit a plakát bemutatásakor ismertettek a többiekkel!



Tánc
FELADAT: A videóban rimóci tánc látható. Nézzetek utána az interneten mi a rimcóci táncok jellegzetessége, milyen táncok jellemzőek Rimócra?
Palóc tánc:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Moldva, Moldova - Csángóföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni! Olvassátok át az alábbi instrukciókat! Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak! -A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra. -A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok. -Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk lapot. -Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk. -Jó munkát kívánunk! :) Moldva, Moldova A Keleti-Kárpátok és a Prut közé eső terület. Etelköz néven a Kárpát-medence előtt a magyarság utolsó hullámát alkotó besenyők és kunok szállásterülete, majd hűbéres román vajdaság és fejedelemség. Havasalfölddel (Munténia) együtt a mai Románia egyik alkotó állama. Moldva 13–14. sz.-tól folyamatos magyar lakos

Erdély - Székelyföld

Figyelem! Mielőtt nekiállnátok dolgozni! Olvassátok át az alábbi instrukciókat! Feladatotok az lesz, hogy olvassátok végig a szöveget, majd ez alapján készítsetek a kapott lapokra plakátot! A plakátok elkészítésére az óra végéig van idő! A plakátokat következő órán kell bemutatnotok egymásnak! -A plakátok elkészítése előtt készítsetek piszkozatot egy külön lapra. -A plakátokra csak címszavakat írjatok fel, bemutatás közben egy külön lapról olvashattok. -Ha nem fér rá minden információ/kép a plakátokra szóljatok tanáraitoknak, s adunk lapot. -Igyekezzetek a plakátokat minél szebben megcsinálni, mert a legjobbakat díjazzuk. -Jó munkát kívánunk! :) Erdély Erdély nagy kiterjedésű földrajzi-történeti táj a Kárpát-medence DK-i részén a mai Romániában. A magyarok tartósan a 10. században az Alföldről kiindulva a Szamos, Sebes-Körös és Maros völgyein bevonulva szállták meg. Erről tanúskodik Erdély magyar neve is, mely a központi magyar tájszemlélethez igazodva, ’erdő e